Jedna od najvažnijih prednosti dragon boat veslanja je boravak na otvorenom i u prirodi. Naročito u vreme pandemije, socijalnog distanciranja i dugog vremena provedenog u zatvorenim prostorima, izlasci napolje, u prirodu, postaju deo svojevrsne terapije i bekstva od stega nametnutih zarazom.
Mi volimo naše jezero i dragocena nam je svaka prilika da budemo deo jedinstvenog vodenog eko sistema. Trudimo se da ne ometamo sklad flore i faune jezera i da se po njemu krećemo snagom svojih mišića. Svakodnevno smo svedoci čuda prirode. Boje jezera u zavisnosti od doba godine ili dana, kretanja ptica i riba, promena kolorita drveća i cveća.
Ali, na žalost nismo svi isti! Neretko treninge pauziramo kako bi pokupili đubre koje pluta po jezeru. U situacijama kada primetimo plutajući objekat koji tu ne pripada naš čamac pretvaramo u pravu malu eko patrolu. Menjamo kurs i prilagođavamo brzinu! Leti sa povećanjem broja posetilaca Ade povećava se i količina “ulova” 🙁 . U zimskom peiodu dobrovoljni hvatači đubreta često ostanu mokrih i hladnih rukava. Iz jezera vadimo svakodnevne stvari. Najčešće limenke, plastične flaše, kartonsku ambalažu i svima omiljene plastične kese. Đubre nosimo na obalu i odlažemo u odgovarajuće kontejnere. Nije nam teško. Smatramo da je to naša obaveza i način da prirodi uzvratimo.
U vremenu u kojem živimo sve više se obraća pažnja na ekološke izazove. Nadamo se da će preovladati svest o potrebi očuvanja i brige o našoj zajedničkoj prirodnoj sredini! Dok se to ne desi mi smo u patroli, a za kraj jedna mala molba:
VODITE RAČUNA GDE BACATE ĐUBRE!