Dragon boat i karcinom raka dojke
Prema istraživanjima renomiranih stručnjaka Dr. Donalda Mckenzia specijaliste sportske medicine i fizijatra, kao I Dr. Suzan Haris emeritus profesorke fizikalne terapije sa univerziteta Britiš Kolumbija sprovedenog još 1996. godine, dokazano je da Dragon Boat kao vežba energičnih ponavljajućih pokreta gornjih ekstremiteta nudi bezbednu i sveobuhvatnu rekreaciju za žene nakon operacije karcinoma dojke. Dragon Boat veslanje pomaže u ublažavanju postoperativnih simptoma kao što su fizička slabost i malaksalost, terapeutski deluje kod pojave limfodenopatije a naročito pozitivno deluje na psihički oporavak žena zahvaljujuci timskom aspektu sporta.
Kao rezultat ovih istraživanja danas u svetu u okviru internacionalna federacije veslača žena lečenih od karcinoma dojke (IBCPC) postoji 166 timova na svih pet kontinenata sa tendencijom rasta. Pored medicinske koristi, žene imaju priliku da uživaju u ovom interesantnom sportu i učestvuju na takmičenjima i Dragon Boat festivalima promovišući prevenciju, rano otkrivanje i borbu protiv karcinoma dojke. Od 2005. do danas održano je šest internacionalnih Dragon Boat IBCPC festivala
Kao i proteklih godina dragon boat klub Motion će i ove godine podržati organizaciju srpski forum protiv raka dojke-Evropa Dona Srbije u realizaciji “Trke za zdravlje-RACE FOR THE CURE 2020”
Ovogodišnja trka, usled Covid-19 pandemije, ima malo drugačiji, digitalni format.
Molimo vas da posetite linkove https://www.raceforthecure.eu/sr/About i https://www.raceforthecure.eu/sr/How-to-participate kako bi se dodatno informisali i učestvovali u ovogodišnoj manifestaciji. 25, 26.i 27. Septembar.